Welke fouten je wilt vermijden als je gaat powerwalken
Powerwalking is een geweldige manier om aan lichaamsbeweging te doen, af te vallen en fit te worden, maar als het niet goed wordt gedaan, kan het contraproductief zijn. Deze vier fouten worden het vaakst gemaakt door onervaren powerwalkers als ze zelf aan de slag gaan.
• Paslengte
• Schoenen
• Houding
• Frequentie
1) Paslengte
Het lijkt erop dat als je sneller wilt lopen, je dat kunt doen door langere passen te nemen - door de afstand tussen de ene voet en de andere te vergroten. Mis! Het vergroten van je pas heeft de neiging te resulteren in een lompe (en onnatuurlijke) wandeling die uiteindelijk je voeten en schenen kan blesseren. Als je sneller wilt lopen, neem dan kortere passen, maar meer in dezelfde tijd. Voel voor jezelf hierbij wel altijd aan wat voor jou prettig is
2) Schoenen
Veel mensen denken dat wandelschoenen prima zijn om te powerwalken. Ook dat is een misvatting. Het beste draag je bij powerwalking soepele sportschoenen. Als de schoenen te stijf, te zwaar of te klein zijn, kunnen ze meer kwaad dan goed aan je voeten doen. Raadpleeg een expert in een sportwinkel als je een nieuw paar powerwalking schoenen koopt. Ze kunnen daar je maat opmeten voor een schoen die niet alleen comfortabel is om in te lopen, maar je ook de steun geeft en de flexibiliteit die je voeten nodig hebben tijdens het lopen.
Schoenen verslijten. Hoewel het lijkt alsof je favoriete paar sportschoenen nog niet versleten zijn, is het mogelijk dat ze hun dempend vermogen hebben verloren. Als je drie of vier keer per week 30 minuten per dag wandelt, plan dan om de zes maanden nieuwe schoenen te kopen. Je voeten zullen je er dankbaar voor zijn!
3) Houding
Het gebruik van de juiste houding is belangrijk bij het lopen. Veel mensen hebben de neiging om met hun hoofd naar voren gekanteld en hun ogen naar beneden te kijken. Dit zorgt voor een onbalans in gewicht en kan leiden tot nek-, rug- en schouderklachten. Loop in plaats daarvan met je hoofd uitgelijnd over je nek met je ogen naar voren kijkend, ongeveer 10 tot 20 voet voor je uit. Probeer je hoofd, nek en ruggengraat allemaal op één lijn te houden met elkaar.
4) Frequentie
Je kunt te veel lopen. Als je merkt dat je je enthousiasme om te lopen verliest, je de hele dag moe voelt en altijd pijn hebt, kunnen dit allemaal signalen zijn dat je lichaam je ertoe aanzet om minder vaak te lopen. Het maximale aantal dat je zou moeten lopen is zes dagen per week. Je lichaam heeft minimaal één dag nodig om spieren op te bouwen, gescheurde spiervezels te repareren en weer energie in je spieren te stoppen.
Een nog beter plan is om vier dagen per week te wandelen, twee dagen krachttraining voor het bovenlichaam te doen en de zevende dag te rusten. Je twee dagen krachttraining moeten worden afgewisseld met je wandeldagen, wat betekent dat je niet twee dagen achter elkaar krachttraining moet doen, maar een of twee wandeldagen ertussen moet hebben. Door het op deze manier te doen, worden de spiergroepen van je bovenlichaam in balans gebracht met het onderlichaam en krijgen de spieren die je gebruikt om te lopen een beetje extra vrije tijd.
Laat deze fouten je powerwalking training niet belemmeren. Pas op, loop slim en heb plezier!